C kao Cerar

Kada sam išao u osnovnu školu, u početnici prvog razreda, dok smo učili slova, imali smo napisanu abecedu, a uz svako slovo sličicu. Uz slovo A obično je bio automobil ili avion, uz slovo B nije bilo božićno drvce niti Božić Bata, uz slovo Z bila je petokraka i slično. Uz slovo C bila je slika gimnastičara koji izvodi vratolomije na spravi zvanoj ‘konj s hvataljkama’, opirući se na ruke koje brzo izmjenjuje, vrti se nogama u krug. I zbog te sličice, koja bi za današnju djecu bila nesumnjivo zbunjujuća, nitko od Titovih pionira nije krivo naučio slovo C, niti ga je miješao s ‘gimnastičarom’, niti sa nekom drugom asocijacijom koja bi zbunila djecu nekog drugog naraštaja. Mi, svi ‘od Triglava do Gjevgjelije’ odmah smo asocirali sličicu sa Cerarom, velikim gimnastičarom Miroslavom Cerarom, olimpijskim i svjetskim prvakom, svejugoslavenskom ikonom gimnastike i ove balkanske ‘zemlje seljaka’ općenito. Slika Miroslava Cerara koji izvodi svoje vratolomije na konju s hvataljkama bila je jednaka ikona kao slika popularnog Bravara u bijeloj odori s lentom ili slika jajačkog slapa pred dvoranom II. zasjedanja AVNOJ-a. bile su to sličice pred kojima smo ćutili onaj ponos i zajedništvo pod šest buktinja. Bio je jedno od onih imena (govorim u prošlom vremenu, mada je Cerar još živ, ali umrlo je vrijeme o kojem govorim), poput Dragana Džajića, Ive Robića, Đorđa Marijanovića, Olivera Mlakara i Miće Orlovića… Bilo je mnogo drugih, ovo su prvi koji mi padaju na pamet. No zbog svoje vratolomne vježbe i zbog vizualne prepoznatljivosti, Cerar je ušao u početnice kao ideogram za slovo C. Nikakvo čudo, bio je toliko prepoznatljiv da, kad bi nekim slučajem Jugoslavija razvijala vlastite hijeroglife, hijeroglif za slovo C bi bio stilizirani gimnastičar na konji s hvataljkama. Cerar nas je objedinjavao, nikad nije bio njihov (slovenski) gimnastičar, bio je naš heroj mira.

Miroslav_Cerar_1963b
Miroslav Cerar st., na konju s hvataljkama 1963. Slika koju pamtimo iz početnica…

Cerar ima sina koji se po njemu zove Miroslav ml., ili kraće Miro. I Miroslava st. smo uglavnom zvali Miro. Miro ml. je rođen u socijalističkoj Jugoslaviji. Njegov otac u Kraljevini. Prvi naraštaj rođen u Republici Sloveniji već su odrasli ljudi, jednako kao i prvi naraštaj rođenih republičkih Hrvata. U početnicama više nema lika gimnastičara, nitko ga se ne bi sjećao. Ne znam kako je sa slovenskim početnicama, i da li tamo novi naraštaji pamte fotku koji je moj naraštaj imao ne samo u početnici uz slovo C.

Svaki roditelj vjerojatno sanja da djeca nastave gdje je on stao, da grade sljedeći kat virtualnog zdanja koje je on počeo. Sin Gimnastičara na konju s hvataljkama je napravio karijeru u politici. Nije gimnastika, ali opet, karijera jest. Kruna njegove karijere je položaj Predsjednika vlade RS. Prilika da učini još mnogo više nego što je njegov otac kao ovjenčani sportaš činio za svoj narod i svoju domovinu.

IMG_9655_caa
Srna uživa u wireless zoni – Čabraji kod Križevaca

Nisam čitao biografiju MCjr., ne znam što je radio ’90., koliko je aktivan bio u rušenju i razuđivanju države u kojoj je rođen, no uzevši u obzir povijesne okolnosti slovenskog izlaska iz zajedničke države, tu i nije trebalo mnogo aktivnosti, stvari su išle glatko. Ipak, problem kod državnozajendičkih razvoda je taj što i nakon razvoda i razlaza ostajemo jedni pored drugih, ne možemo uprtiti državu na leđa, pa što dalje od ovih i onih. Kad bismo to, nedajbože mogli, cijeli bi svijet danas ličio na Oceaniju s mnoštvom malih, međusobno udaljenih otočića. No mi ostajemo jedni pored drugih. Ali ima i tome lijeka: ako i jesmo blizu, alati da se još bolje dijelimo i udaljavamo neizmjerni su. Blokade pristupnih pregovora, ZERP-ovi, Đankšni, arbitražni sudovi, Svete Gere i Piranske vale samo su nježni preludij za krešendo konačnog razlaza ‘žilet žica’!!!

14.12.2015., Vinica, Slovenija - Na inicijativu mladih stanovnika Bele Krajine ukrasena je zilet-zica uz rijeku Kupu. Zica je okicena plavim i zlatnim kuglicama koje su boje zastave Europske unije. Prve kuglice stavljene su na kupalistu kod Benetica u Vinici, a najavili su jos ovakvih protesta protiv zice u Beloj Krajini. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Vinica, Slovenija – Na inicijativu mladih stanovnika Bele Krajine ukrasena je zilet-zica uz rijeku Kupu. Zica je okicena plavim i zlatnim kuglicama koje su boje zastave Europske unije. Prve kuglice stavljene su na kupalistu kod Benetica u Vinici, a najavili su jos ovakvih protesta protiv zice u Beloj Krajini.
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

E, moj Miro Juniore! Kad je tvome ocu pljeskala cijela Juga i veselila se njegovim odličjima kao nečem doista našem, kad je na vrhuncu karijere dobio sina, svoju sliku i priliku, istog imena kao otac, tko je tada mogao slutiti da će to zajedništvo koje je on svojim uspjesima gradio, da će jedan od zadnjih udaraca svakoj iluziji tog zajedništva dati Miroslav ml., žilet žicom?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s