Atlatl našeg doba (o komunikologiji palice)

Ako ste odmah krenuli guglati što je to ‘atlatl’, slobodno preskočite sljedećih nekoliko redaka. Atlatl, ponekad ‘pustimica’, ili jednostavno opisno ‘izbacivač koplja’ drevno je pomagalo, jedno od najstariji složenih oružja koje pojačava djelovanje ljudske ruke. Na taj način predhodnik je luka i strijele, samostrela, samokresa, vebeera i navođenih i nenavođenih ‘Patriota’, ‘Pershinga’ itditd. A u početku stvar je izgledala sasvim nevino…

Atlatl
Elegantno izveden atlatl, zacijelo je pripadao velikom lovcu.

Naš je drevni lovački predak nastojao svom opasnom ili uplašenom plijenu prići što bliže, a kad se nije mogao mjeriti sa evolucijom izoštrenim čulima divljači, nastojao ih je ubiti ili onesposobiti sa što veće udaljenosti. Već je pračovjek, navodno neandertalac vješto koristio praćku (barem u ‘Plemenu spiljskog medvjeda’), a nije dugo trebalo ni do izuma luka i strijele, tek kojih 200-300 naraštaja naših junačkih predaka. Jednako rano počeo je bacati i koplje. Koplje je imalo prednosti jer je bilo kudikamo ubojitije od kamenčića iz praćke, probojinije od strelice izbačene iz luka, dok mu je mana bila da je imalo manji domet. Koplje je bilo efikasno i kao obrana kad je čovjek postao lovina, na primjer protiv medvjeda ili smilodona, koje ne bi bilo pametno dražiti praćkom. Mana koplja bila je manji domet, jer je bilo ovisno isključivo o izbačaju iz lovčeve ruke. Tako je veoma rano naš predak, valjda već kroz stotinjak sljedećih naraštaja, genijalno jednostavnim izumom produžio svoju ruku. Štap sa kukom koja se uglavila u kraj koplja predstavlja produžen treći zglob ruke, produžuje ju, osnažuje zamah i postiže zapažene uspjehe i napredak za lovca. Sve kasnije proteze, veliki katapulti, prve rakete sa grčkom vatrom, samostreli, samokresi, samo su dodavanje zglobova, snaženje i produživanje ovog prvog produžetka ruke, koji je drevnom lovcu omogućio: bolji ulov, više hrane, zdravije i brojnije potomstvo, bolje osiguranje i osvajanje životnog prostora… i sve je bilo dobro, dok prvi puta čovjek nije okrenuo svoj efikansi izbacivač koplja, kamena, strijele, umjesto prema ulovu, prema drugom čovjeku. No to je, naravno, druga tema…

atlatl-man-lg
Tehnika bacanja koplja pomoću palice atlatl.

Selfi štap sam prvi puta vidio u Zagrebu pred oko tri godine. Nosili su ga neki kosooki turisti, pa se slikali pred Preradovićem na Cvjetnom. Bio sam fasciniran novom ludošću, kao što me svaka nova ludost fascinira i podvuče mi se pod kožu.

IMG_8521_a
Moj prvi susret sa ‘seolfi-štapom’. Ovjekovječio sam ga…

Zapravo je bilo pitanje dana kad će se pojaviti: svi su elementi zadovoljeni, potreba tržišta, tehnologija, široka mreža distribucije (možete ga kupiti praktički na svakom mjestu), itd. Selfie stick (sebeklik štap ili za manje konzervativne jezične čistunce selfi štap), nastao je iz nužde. Već nam se bljuje od onih dosadnih selfija na kojima se u prvom planu gura rame ruke koja drži mobić, a glava je toliko velika da pokriva Plitvička jezera, odnosno rimski Koloseum, ma što mu drago. Ruka ima svoja ograničenja, te su selfiji (sebeklici, sebići, samosvjetlopisi…), praktički svi jednaki. Izumrlo je davno umijeće komuniciranja kojeg pamti starija i srednja generacija, kada biste na ulici prišli prvom prolazniku koji nije izgledao previše kriminalno i zamolili: ‘Oprostite, biste li me / nas poslikali, tak da se iza vidi Taj Mahal?’ Da danas probate ovaj retro pristup, prolaznik bi vjerojatno pobjegao od nastranog luđaka, ili bi vas još dobor obrisao: ‘Nauči se raditi selfije i ne zaje*avaj me!’ Tu uskače žuta invencija i jednostavnom rasklopivom teleskopskom protezom s okvirom za držanje samohodnog brzoglasa omogućava ne samo jednosebić, nego čakšto više i grupne sebiće sa lijepo vidljivom Akropolom u skelama u pozadini. Najgenijalnije stvari dolaze u najjednostavnijim pakovanjima, doista! Ušutkan je i zadnji impuls koji bi – stremeći nečem višem od jedne te iste glave s jednim te istim ramenom i tankim okvirom neprepoznatljivog miznascena – popustio pred općom socijalnom alijenaciojom, pa zastao i zamolio slučajnog neprijatelja da ga poslika ‘…ali pazite da mi ne odrežete noge i da se vidi crkva Sacre Coeur’. Što bi on još? Muzičku želju??? Evo, sad ima sebični štap na svakom ćošku, neka se opremi, pa neka smjesti sve kako hoće u svoja 3-4 inča!

IMG_4811_a
Selfi (čakšto više – zajendički selfi) prije epohe selfi-štapa

Nesumnjivo svaka proteza koja nam omogućuje da učinimo nešto što bez nje nismo mogli, neosporan je napredak. Nitko ne može osporiti sebičnim štapovima da su izum, da su promijenili naše navike, promijenili naše galerije na društvenim mrežama… te nas još za milimetar udaljili jedne od drugih. Nije ovo jedini milimetar društvene alijenacije kojega dugujemo društvenim mrežama. Sasvim je uobičajeno vidjeti društvo u kafiću kako svatki gleda u svoj mali predočnik i chata. Možda pojedini od njih i chataju međusobno, možda i svi. Ali bože moj, razgovarati?! Previše retro (da ne kažemo retardirano). Majke voze djecu u kolicima buljeći u mobiće, užas! Nekoć su djeca svoje prve dane na svijetu osvještavale u intenzivnoj majčinoj komunikaciji s njima: tepalie su im, pjevušile, pričale, već prema uzrastu. Na koncerte više ne idemo zbog zajedničkog doživljaja, zbog one vibre muzike koja objedini masu da načas vibriraju kao jedna, nego zbog šeranja. Pogledate li koncert iz nekog stražnjeg reda, vidjet ćete toliko mobića koliko se nekoć dizalo upaljača, kad je Moka zapevao ‘Zažmuri!’ Minila vremena prije društvenih mreža.

20130529_143201_a
Tipičan selfi s dominantnom rukom… itd…

Sebični štap nije njavažniji u ovom dubokom procesu koji potresa naraštaje moje djece, a pomalo se kapilarno u kronološkoj peripetiji uvlači pod kožu i mom društvu. Sebični štap previše je beznačajan da bi bio i paradigma ovog nepovratnog procesa. On je samo jedan od čavlića u lijesu izumrle vještine izravne komunikacije i druženja. Ipak, ovdje moramo popustiti i dozvoliti i drugoj strani da se brane: sebični štapovi nesumnjivo su omogućili jedna milimetar višu kvalitetu i malo više raznolikosti u poplavi sebeslikopisa na društvenim mrežama. Vratio je jedan milimetar medijskoj kvaliteti negativnim metrima i kilometrima koje je ranije plemenitoj umjetnosti svjetlopisa nanio tehnički napredak ugrađenih fotića u mobićima. A i to je nešto.

IMG_20150808_130841_
Prodana suvremenih atlatl-ova cvate posebno ljeti.

E, sad se vratimo na početak: kakve konačno veze imaju sebični štapovi i atlatl (probajte ovu riječ izgovoriti naglas). Imamo dva predmeta koji pripadaju različitim vremenima, različiti krajnjim svrhama i različitim tehnologijama. Pa ipak s lakoćom možemo prepoznati dovoljno zajedničkih premisa da opravdaju ovu hiperbolu. Zajednička premisa koja odmah upada u oči je dugačka motka čiji je cilj produžiti ruku za jedan zglob. No to nije dovoljno: ruku produžuje i drveni držak krampa, ali u neku drugu svrhu. Produžuje ju i šiba koju drži učitelj. Šiba ima kolateralnu korist da ukida izravan dodir učiteljeva dlana i dječje guze. U sličnoj situaciji kod ljubavne predigre preporučljivo izostaviti šibu, mnogo se gubi od doživljaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Selfi-štap u akciji…

Međutim i palica atlatla i sebični štap imaju još neke srodnosti: oba služe kako bi se obuhvatilo veće područje i kontroliralo pogodak. Da bi se povećala kvaliteta ulova… Ponosni će vlasnik selfi štapa pred brojne prijatelje na društvenim mrežama danomice izbacivati svježe meso raznolikih selfija sa jasno vidljivim pariškim spomenicima u pozadini. Njegov će ugled rasti, prijatelji će se množiti. Poput vještih lovaca sa prvim atlatlima koji su nesumnjivo s lakoćom preuzimali vodeća mjesta u tek formiranoj hijerarhiji. Atlatl, slično selfi štapu, pomaže čovjeku da prijatelje i neprijatelje drži što dalje. Nikad više neće morati moliti slučajnog prolaznika da ga pofotka među šapama Sfinge. Jer selfi štap nam pomaže da držimo podalje, ne samo druge ljude, nego i sebe same.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s